Jak začít?

Máte hlavu plnou cílů, pořád o nich mluvíte, chcete si je začít plnit, ale chybí Vám impuls? 

Je tu snadná pomoc v projektu s názvem 101 cílů za 1001 dnů.


Co tento projekt vlastně obnáší? Jedná se o to, že každý člověk, který projeví zájem se také zúčastnit tohoto projektu, sepíše 101 svých cílů. Mohou to být krátkodobé cíle, dlouhodobé cíle, věci, které jste slibovali, že uděláte, ale neustále je odkládali. Dáte dohromady seznam 101 cílů a poté máte přesně 1001 dnů na splnění jich. Přijde vám to málo?
Doba 1001 dnů se rovná něco kolem 2 a třičtvrtě roku. Opravdu vám to přijde málo ke splnění si vlastních tužeb, cílů, které už si třeba dlouho slibujete? Já myslím, že času je na to dost a když člověk chce, tak jde opravdu splnit všechno.

Jak s takovým projektem začít? 


Nejdříve si musíte promyslet všech těch 101 cílů. Vemte si papír a začněte přemýšlet, co je pro Vás cílem. Zde máte pár okruhů pro inspiraci, které si každý člověk může zkonkretizovat:
1. Navštívení města, země, pamětihodnosti, atrakce, restaurace, koncertu, výstavy, kina, kurzu
2. Získat brigádu, práci, povýšení, lepší plat
3. Zlepšit si známky ve škole, odmaturovat, dostat se na vysněnou školu, 
4. Přečíst, koupit si knihu, předplatit si časopis, zhlédnout film, jít do divadla
5. Zhubnout/přibrat, snížit/zvýšit svoji konfekční velikost, zlepšit pleť, zpevnit si tělo
6. Naučit se novému jazyku, tanci, zpěvu, psaní, fotografování, šití, programování, vaření (opravdu veškeré možné záliby, co vás lákají)
7. Ušít něco, napsat knihu, založit nový blog, vytvořit nové webové stránky, sepsat báseň, napsat skladbu, vytvořit něco z korálků, nakreslit
8. Zkusit si zastřílet ze zbraně, let balonem, bungeejumping, jet na koni, letět letadlem, jít na masáž
9. Přestat kouřit, pít, s drogama
10. Trávit více času s rodinou, přáteli, jít na rande, jet na dovolenou, udělat si s přáteli výlet, dát dohromady sraz, získat nové přátelé, udělat někomu radost


Pokud Vám tyto okruhy pro inspiraci nestačí, na internetu existuje velké množství blogů věnovaných právě této činnosti s uveřejněným seznamem. Tam rozhodně inspiraci naleznete. 


Každý člověk to může pojmout jinak. Někdo si dá raději specifické cíle a jako na nákupním seznamu si je bude odškrtávat. Jiný si raději dá nespecifické (např. vůči své osobnosti, že chce zlepšit nějakou vlastnost nebo si udržet přátelé atd.) a bude se je snažit plnit celou dobu. Sice na různých stránkách věnované tomuto projektu je psáno, že by cíle měly být měřitelné a specifické, proto, aby to člověk více motivovalo, aby dále postupoval v jejich plnění. Podle mě je nejlepší zlatý střed. Vložit si do seznamu několik dlouhodobějších cílů a proložit je krátkodobými, specifickými cíly, které můžete plnit v průběhu.


Následně si seznam můžete poskládat do několika kategorií, podle toho, co bude obsahovat, abyste to měli přehlednější. Ale to je opět na člověku.

Rozhodně vám doporučuji si aspoň ten seznam zkusit napsat. Člověk toho sám o sobě tímto způsobem také dost zjistí, protože napsat 101 cílů není opravdu jen tak. A když ty cíle vidíte na papíře, hned se vám ty cíle zdají bližší. ;)

Anifares

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 komentářů:

finská hrdinka řekl(a)...

jé, není 101 cílů až příliš? Možná tak za celý život nebo delší časové období by to bylo akorát (s věkem a zkušenostma se naše sny a touhy mění, rozšiřují nebo naopak zanikají, když člověk dojde na to, že je to blbost...). Já bych teda v tento moment určitě tolik snů nedala...mám momentálně jen jeden..odcestovat pryč z této země...a pak se uvidí :-) No dobře, pár maličkostí by se možná našlo, ale jelikož mě práce s umírajícími lidmi naučila větší bezprostřednosti a iniciativě, plním si svoje cíle hned (když je to alespoň trochu možné), nečekám na zítřek, protože ten už nemusí nikdy přijít.

Hodně úspěchů.
placataplaneta.blogspot.com

Pribehykamaradek řekl(a)...

Velice zajímavý, ale pochybuju, že dokážu vymyslet 101 věcí , které jsem neudělala, jo je jich tolik. Jinak pěkné :-)

Pribehykamaradek řekl(a)...

Děkuji moc :-) jsem ráda, že se ti můj kometář líbil a zaujal :-)

future4us řekl(a)...

placataplaneta: Na jednu stranu máš pravdu, je toho hodně... ale já postupem necházím další a další... ať to jsou maličkosti, které bych mohla zvládnout hned teď, ale jsem buď líná, anebo k tomu nemám prostředky... Tiše ale doufám, že když to budu mít takhle na očích, tak se donutím a nebudu se flákat. :)
Přeju ti, abys odcestovala, já mám stejné plány, do měsíce snad budu pryč z této úžasné země... :)

Veronica Manson řekl(a)...

Nad plněním mých cílů přemýšlím už hodně dlouho. Ale jediné co mi brání, je má lenost a nesnaha dokopat se k něčemu .. A na druhou stranu je to nedostatek finančních prostředků - viz. cestování atd.... Ale to je opravdu na člověku .. :-) Jinak to ale zkusím, třeba se mi to povede :-))

Xavier Fender řekl(a)...

Ono je sice dobré vypsat si své cíle, ale 1001 dnů je opravdu málo času. Kdybych měl třeba cíl "jet do Portugalska", musel bych nejdřív sehnat peníze ... čili dobrou práci ... povýšení ... a to nepřijde hned, zvlášť ne v době, kdy je tu taková nezaměstnanost. Neříkám, že je vše nesplnitelné, ale asi nikdo by nezvládl odbýt všechny cíle za tak krátkou dobu. ;-)

Pribehykamaradek řekl(a)...

Bohužel, myslel to vážně, on se tak k ní chová, my jsme se jí to snažili vysvětlit, že to takhle dál nejde a ona to prostě nechápe.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
děkuji za komentář u mě na blogu (fe-e.blog.cz).
Jsem ráda, žes mě kontaktovala, přijde mi to nanejvýš zajímavé. Jistě to zkusím. Mám hodně cílů :)

Děkuji za nápad. Máš nějakou ikonku k projektu? Mohla bych to umístit k sobě na blog ;)

Ainika řekl(a)...

Zajímavé, nejspíše se přidám. Díky, že jsi mi projekt představila. No nic, jdu psát seznam :)

Miri řekl(a)...

Dělala jsem něco podobného, ale moc se to nechytlo. Tohle určitě zkusím. Je to dobrý nápad. :)

Okomentovat